STAY INFORMED

IDC TRENDSPOTTER

Mérhető eredményeket szállító digitalizáció

Európa egyik legnagyobb, legfiatalabb kamionflottájával és legfejlettebb informatikai rendszerével működteti a Waberer's a gyártókat a kereskedőkkel összekapcsoló, logisztikai hálózatát. Interjú Szatmári Johannával, a csoport Chief Digital Officerével.

A Waberer's International Nyrt. 4300-nál több vontatót számláló, saját tulajdonú flottájához fogható talán még kettő akad a térségben, de a piac 85 százalékát olyan fuvarozó cégek uralják, amelyek 10-nél kevesebb kamionnal járják az utakat. A vállalatcsoport bevételének 75 százaléka a fuvarozás dinamikusan növekvő, ugyanakkor nagyon fragmentált, európai piacáról folyik be, amelyet az elsők között ért el a digitális átalakulás.

IDC: Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a Waberer's Csoportnak kiélezett, nemzetközi versenyben kell teljesítenie. Milyen kihívásokkal találkoznak a változó körülmények között?

Szatmári Johanna: Nagy flottánk kétségtelenül versenyelőnyt ad, mind a beszerzések terén, mind az ügyfelek részéről váratlanul felmerülő igények rugalmas és megbízható kiszolgálásában, de csak akkor, ha versenyképesen menedzseljük és optimálisan működtetjük. A mérettel a költségteher is nő, miközben ugyanarról a piacról élünk, mint a kisebb szereplők. Sorra jelennek meg például az új fuvarozó cégek, amelyek eleve a digitális technológiákat használják a pár kamionnal dolgozó vállalkozók hálózatba szervezésére és a megbízások begyűjtésére. Részvényeseink tőlünk is növekedést várnak, amit részben organikus bővüléssel, részben cégek felvásárlásával érünk el, amelyeket azután csoportunkba kell integrálnunk, üzleti és technológiai értelemben egyaránt. Szembesülünk mindemellett a sofőrhiánnyal is, amivel a fuvarozás nemcsak Európában, hanem a világ minden térségében küzd.

IDC: Tág teret adhat mindez a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásához. Milyen stratégia mentén, milyen üzleti célok elérésére vezetik be a megoldásokat?

SZJ: Informatikai beruházásaink egyik fő iránya nagy, robusztus alaprendszereink modernizálását célozza. Tavaly Magyarországon a legelső vállalatok egyikeként vezettük be az SAP S/4HANA vállalatirányítási rendszerét a vállalatcsoport gazdasági irányításához. Nemcsak a pénzügyi-gazdasági, konszolidációs folyamatok váltak megbízhatóbbá, hanem az új technológia nyújtotta, gyors lekérdezések, lefúrások is segítik például a riportok elkészítését. A projekttel idén az innováció kategóriában ezüstérmet nyertünk a szállító európai, afrikai és közel-keleti régiójában a példaértékű bevezetések megmérettetésén. Hazai cég még nem kapott ilyen rangos elismerést az SAP Quality Awards történetében.

Felhőbe visszük optimalizáló motorjainkat is, ez a fejlesztések másik kiemelt területe. Költségszerkezetünkben az üzemanyagfogyasztás a legnagyobb tétel, ezért optimalizálására, csakúgy mint az útvonalak optimális tervezésére szinte a kezdetektől saját fejlesztésű, Microsoft alapú alkalmazásokat használunk, és ezek működését is folyamatosan optimalizáljuk. Kamionjainkról ötpercenként érkeznek a telematikai és a geopozíciós adatok, valamint a sofőr vezetési szokásait mutató információkat, a munkaidejéből fennmaradó órák számát is követjük. Az útvonalakat úgy tervezzük, hogy a költségszintünk optimális legyen, és azokat minden előre nem látott változás esetén újraszámoljuk. A flotta méretéből adódóan ez hatalmas adatmennyiség, amelynek tárolásához és gyors elemzéséhez a felhő ad költséghatékony feldolgozási és tároló kapacitást.

A szenzoradatokkal tervezzük támogatni a több mint 30 kocsiállásos műhelyünkben zajló karbantartást is. Itt a gumiabroncsok kopását és az akkumulátorok életútját fogjuk követni a szenzorjelek feldolgozásával, és ennek hatására a mentési költségek csökkenését várjuk. Flottánk átlagéletkora 2,3 év, a kamionok azt megelőzően kikerülnek belőle, hogy nagyobb alegységeik meghibásodnának. IT-beruházásaink harmadik fontos vonulata a munkafolyamatok automatizálása, amelynek egyik eszközét a házon belül programozott szoftverrobotjaink adják. A Volvóval közösen 2017-ben pedig teszteltük már az önvezető kamionokat konvojba rendező platooning technológiát is.

IDC: Számos digitalizációs projekt fut párhuzamosan a Waberer's-nél, és folyamatosan indulnak újabbak. Miként menedzselik ezt a szerteágazó munkát, hogy csoportjuk folyamatos innovációval előzhessen a versenyben?

SZJ: Innovációs stratégiánk formálásában a felsővezetéssel karöltve a digitalizációs és a műszaki terület is részt vesz. A digitalizáció szerepét mutatja, hogy nem szokványos felállásban e terület alá tartozik az IT-üzemeltetés és a fejlesztés is. Projektjeinket az átfogó stratégiával összhangban hároméves ütemtervek mentén valósítjuk meg. Mindig világos így, hogy mi a kijelölt üzleti cél, ki a gazdája a fejlesztésnek, milyen ráfordításokkal halad a munka, amelynek elkészültével mérni tudjuk azt is, hogy hozzuk-e a várt teljesítményt.

Mindig abból indulunk ki, hogy egy-egy újítással milyen értéket adhatnánk az üzletnek, én magam is erről az oldalról jövök, közgazdász végzettségű vagyok. Fontosnak tartom, hogy csapatunkban mindig legyenek kollégák, akik felrajzolják az innováció előre mutató ívét, új üzleti modellekről ötletelnek, feljövő technológiákkal kísérleteznek – fejlesztőink ez utóbbihoz egy technológiai játszóteret is kaptak –, de olyanok is, akik a létrehozott, új megoldásokat a gyakorlatban is működőképessé teszik egy nagy szervezetben, mint a miénk. Mindkét képességnek egymással összhangban kifejezésre kell jutnia ahhoz, hogy a digitális technológiákkal megvalósított, üzleti innováció mérhető eredményeket szállítson.

Szatmári Johanna
Chief Digital Officer, Waberer's International

SHARE

about idc

International Data Corporation (IDC) is the premier global provider of market intelligence, advisory services, and events for the information technology, telecommunications, and consumer technology markets. With more than 1,100 analysts worldwide, IDC offers global, regional, and local expertise on technology and industry opportunities and trends in over 110 countries. IDC's analysis and insight helps IT professionals, business executives, and the investment community to make fact-based technology decisions and to achieve their key business objectives. Founded in 1964, IDC is a wholly-owned subsidiary of International Data Group (IDG), the world's leading media, data and marketing services company. To learn more about IDC, please visit www.idc.com.

54
YEARS
1100
ANALYSTS
110
COUNTRIES

This site uses cookies, including third-party cookies that help us provide and improve our services. If you want to find out more, click “Read more” to read our Privacy Policy.

READ MORE